Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Upupa Epops: το νέο hot spot της Αθήνας

Νέο coctail bar έχει ανοίξει στα Πετράλωνα εδώ και λίγους μήνες (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) και μια επίσκεψη αρκεί για να καταλάβεις γιατί ήδη όλοι μιλούν για αυτό. 

Upupa epops είναι το όνομα του μαγαζιού και για όσους δεν γνωρίζουν είναι το επιστημονικό όνομα του τσαλαπετεινού ο οποίος ανήκει στα πιο όμορφα και σπάνια πουλιά του κόσμου και είναι το μόνο από αυτά που έρχεται στην Ελλάδα, αποδημητικό γαρ και ουσιαστικά φέρνει την άνοιξη στην χώρα μας.


Μια υπέροχη αυλή ενώνει τρία αναπαλαιωμένα κτίρια από τα οποία τα δύο ήταν σπίτια και το τρίτο μαγαζί του 1930. Η Μάρφη, ο Ρένος και ο Πέτρος, οι 3 ιδιοκτήτες, ανακαίνιζαν το χώρο για δύο χρόνια και το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο σκηνικό. Κάθε γωνιά του μαγαζιού έχει έναν ξεχωριστό αυθεντικό χαρακτήρα με μικρές πινελιές και επιρροές από διάφορες χώρες, όπως Μαρόκο, Μεξικό κ.α.
Αποτέλεσμα εικόνας για upupaepops πετραλωναΗ Μάρφη Μπαλή, η γυναίκα πίσω από το αλλόκοτο όνομα του μπαρ και μία από τις ιδιοκτήτριες είναι η κεντρική φιγούρα πίσω από το μπαρ σερβίροντας υπέροχα coctails από τα έμπειρα χεράκια της. Είναι γνωστή άλλωστε στους αθηναϊκούς κύκλους αφού έχει δημιουργήσει σε πολλά γνωστά μπαρ της Αθήνας και έχει ενθουσιάσει με τα ολόφρεσκα coctails της.







Πέρα από τα cocktails, που είναι ένα και ένα, στο Upupa Epops υπάρχει και ένας μελετημένος κατάλογος με συνοδευτικά πιάτα και απολαυστικά brunch με την υπογραφή του Κώστα Τσίγκα.
Αποτέλεσμα εικόνας για upupaepops πετραλωνα

UPUPA EPOPS
Αλκμήνης 7, Κ. Πετράλωνα
Τηλ. 2121055214
Facebook: Upupa Epops

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Φρίντα Κάλο

Μεξικάνα ζωγράφος και σύντροφος του κορυφαίου τοιχογράφου Ντιέγκο Ριβέρα, υπήρξε μια εκρηκτική, γοητευτική και συγχρόνως τραγική φιγούρα. Γεννήθηκε σαν χθες, στις 6 Ιουλίου του 1907. Με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μετέτρεψε από πηγή πόνου σε πηγή έμπνευση και γοητείας, η Κάλο, δεν πτοήθηκε.

Η προσωπικότητά της, άλλωστε, ήταν τόσο ισχυρή και εκκεντρική που ενέπνευσε τον έρωτα σε διάσημους άντρες και γυναίκες της εποχής της. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη Μαγκνταλένα Κάρμεν Φρίντα Κάλο Καλντερόν ή πιο γνωστή ως Φρίντα Κάλο.


Η καθημερινή πραγματικότητά της, όμως, ήταν δυστυχώς τόσο οδυνηρή. Ήταν μόλις έξι ετών όταν προσβάλλεται από πολιομυελίτιδα. Το ένα της πόδι μένει πιο κοντό και πιο αδύνατο από το άλλο. Στα 18 της χρόνια, έχει ένα σοβαρό δυστύχημα σε τρόλεϊ όπου και τραυματίζεται. Ένα χερούλι της σκίζει την κοιλιά, παθαίνει πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη και στη σπονδυλική στήλη και το πόδι της συνθλίβεται. Από τότε υποβάλλεται συνολικά σε τριάντα πέντε εγχειρήσεις. Παρόλα αυτά η ζωή της από εκεί και πέρα είναι ένα μαρτύριο. Υποφέρει από τρομερούς πόνους και συνεχή κόπωση, εξαιτίας των οποίων μένει καθηλωμένη στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Φρίντα Κάλο έμαθε να ζωγραφίζει κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της. Οι πίνακές της ιδιαίτεροι κι εντυπωσιακοί, τραβούν την προσοχή του Ριβέρα ο οποίος την παρακινεί να συνεχίσει.

«Νομίζουν ότι ήμουν σουρεαλίστρια, αλλά δεν ήμουν. Δεν ζωγράφιζα όνειρα, ζωγράφιζα την πραγματικότητά μου.» έλεγε. Χρησιμοποιεί ένα στυλ αρκετά επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό. Έχει όμως επηρεαστεί αρκετά και από Ευρωπαικά ρεύματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ρεαλισμός, ο συμβολισμός και ο υπερρεαλισμός. Σχεδίαζε έντονες αυτοπροσωπογραφίες με ζωηρά χρώματα που σοκάρουν το θεατή και καταχωρούνται στις πιο ανεξίτηλες εικόνες του 20ου αιώνα. Όλος της ο πόνος, η οργή της από σωματικά και συναισθηματικά τραύματα διοχετευόταν στη ζωγραφική της. Έχοντας έντονο το στοιχείο της πλούσιας παράδοσης και το πρωτόγονο ύφος της μεξικανικής λαϊκής τέχνης, η Φρίντα παρουσιάζει πίνακες με εσωτερικά όργανα σε κοινή θέα, τοκετούς και αποβολές.

Ο γάμος της με τον Ριβέρα ήταν εξαιρετικά θυελλώδης. Δυστυχώς, δεν μπορούσε να ζήσει τη χαρά της μητρότητας και αυτό την είχε επηρεάσει στα θέματα των έργων της. “Είμαι σε τέτοια κατάσταση θλίψης, που δεν μπορώ να ζωγραφίσω. Η κατάσταση με τον Ντιέγκο χειροτερεύει κάθε μέρα” γράφει η ζωγράφος στο ημερολόγιό της. Με τον σύζυγό της παντρεύτηκε το 1929, χώρισαν δέκα χρόνια αργότερα και ξαναπαντρεύτηκαν το 1941. Κάποτε είχε πει ότι υπήρξε θύμα δύο ατυχημάτων στη ζωή της. Το ένα ήταν αυτοκινητικό και το άλλο η γνωριμία της με τον Ριβέρα.

Ήταν στη δεκαετία του ’40 όταν αρχίζει να εκθέτει τα έργα της εκτός Μεξικού. Κατά τη διάρκεια της ζωής της ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνωρίζει την Κάλο και τον Ριβέρα ενώ βρίσκεται στο Μεξικό. Εντυπωσιάζεται από τη δουλειά της και την καλεί να πάρει μέρος στην έκθεση μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους. Οργανώνει, λοιπόν, μια έκθεση προσωπικής της δουλειάς στο Παρίσι. Η Φρίντα τονίζει ότι οι πίνακές της δεν είναι όνειρα, αλλά η δική της πραγματικότητα.

Στη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και την άνοιξη του 1953 πραγματοποιεί τη μοναδική έκθεσή της στο Μεξικό. Τα προβλήματα υγείας της δεν έχουν ξεπεραστεί. Δυστυχώς, βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμη κατάσταση. Εμφανίζεται, λοιπόν, εκεί, σε ένα φορείο όπου και παραμένει όλο το βράδυ. Ο ακρωτηριασμός του ενός ποδιού της την ίδια χρονιά είναι αναπόφευκτος. Μετά από αυτό η ψυχολογία της καταρρέει και κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

Στις 13 Ιουλίου του 1954 φεύγει από τη ζωή… Έφυγε απο τη ζωη μια εβδομάδα αφότου έκλεισε τα 47 της χρόνια. Ο Ντιέγκο Ριβέρα, το 1957 δωρίζει το "Γαλάζιο Σπίτι" της – όπου έζησε και εργάστηκε- στο Κογιοακάν (Coyoacán), στην Πόλη του Μεξικού, και λειτουργεί τώρα πια ως μουσείο. Στο ημερολόγιό της έγραφε ότι ο μόνος λόγος που την κρατούσε ζωντανή, ήταν ο Ντιέγκο και η ματαιοδοξία της, που την κάνει να νομίζει ότι μπορεί να του λείψει

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Πηγή: www.klik.gr

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αργοπεθαίνει όποιος...

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δε διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δε μιλεί σε όποιον δε γνωρίζει.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΝΑ ΠΑΘΟΣ, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο «ι» αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, όποιος δε διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, όποιος δε διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δε βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για την τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙ, όποιος δε ρωτά για πράγματα που δε γνωρίζει.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός, χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

Martha Medeiros